شاید شما هم از تلفن همراهی استفاده میکنید که از تکنولوژی NFC بهره میبرد ، اما نمیدانید کاربرد آن چیست. این تکنولوژی یک استاندارد ارتباط بیسیم مبتنی بر نزدیکی دو دستگاه است. به زبان ساده ، تکنولوژی NFC همانند وایفای و بلوتوث ارتباطی بیسیم در اختیارتان قرار میدهد، با این تفاوت که محدودهی بسیار کمتری را پوشش میدهد. در ادامه همراه ما باشید تا بصورت کامل این فناوری را مورد بررسی نماییم.
ساختار فناوری NFC
تکنولوژی Near Field Communication تکنولوژی کاملا جدیدی محسوب نمیشود ؛ به طوری که میتوان آن را نسل بعدی فناوری RFID دانست که سال ها از تولید آن میگذرد. RFID به معنای «سیستم بازشناسی با امواج رادیویی» است که در کلیدهای کارتی برای ورود به ساختمان و … کاربرد دارد.
NFC به دلیل کوتاهبرد بودن محدوده عملکرد خود، از دید برخی کارشناسان فناوری مهمی محسوب نمیشود. در طرف مقابل میتوان همین ویژگی را نقطه قوت آن دانست که مزایای زیادی خواهد داشت.
تگ NFC شامل سیم پیچی است که به وسیله آن نیروی مغناطیسی القایی را ایجاد میکند. در کنار این سیم پیچ قطعه کوچکی برای ذخیرهسازی اطلاعات قرار داده شده است. این تگ در مقابل بلوتوث و وایفای مصرف انرژی بسیار پایینتری دارد ، به طوری که در بسیاری از دستگاه ها به طور دائم روشن است. با این حال در محصولات اندرویدی امکان خاموش کردن این قابلیت وجود دارد.
چگونگی انتقال اطلاعات در NFC0
دستگاه هایی که “خواننده” نامیده میشوند ، با عبور جریان الکتریکی از یک سیم پیچ میدان مغناطیسی ایجاد میکنند. با نزدیک شدن گجت NFC به تگ ، بدون هیچ گونه تماسی و بصورت القایی ، نیروی الکتریکی به صورت الکترومغناطیس به تگ راه پیدا میکند. بعد از این فرایند ، اطلاعات ذخیره شده در تگ به صورت بیسیم به دستگاه اصلی منتقل میشود.
دستگاه های NFC میتوانند هم به عنوان خواننده و هم به عنوان تگ ، عمل کنند. همین قابلیت دو طرفه است که سبب شده تا بتوان از NFC در کارهای مختلف استفاده کرد.
تفاوت NFC و RFID
تفاوت اصلی بین این دو فناوری محدوده عملکرد آنهاست. RFID در صورت متصل بودن به یک منبع انرژی قادر خواهد بود تا فاصلهی 30 متری و حتی بیشتر ، به خواندن اطلاعات بپردازد. به عنوان مثال با چسباندن تگ های مخصوص به شیشه ماشین ، در هنگام عبور از ایستگاه عوارضی ، مبلغ بصورت خودکار از حساب شما کاسته خواهد شد.
اما در فناوری NFC ما نمیتوانیم بیشتر از چند سانتی متر دستگاه را دور نگهداریم. به همین دلیل همه اپلیکیشنها در زمان استفاده به کاربر اعلام میکنند تا به منظور جلوگیری از قطعی سرویس و انتقال ناخواسته اطلاعات ، گجت خود را نزدیک تگ مورد استفاده نگه دارند.
بیشتر بخوانید : آیا امنیت اندروید از ios کمتر است؟
کدام دستگاه ها از NFC بهره میبرند؟
تلفنهای همراه ، مچ بندهای هوشمند ، اسپیکر ها ، اسمارت تیوی ها ، کنسول های بازی و … غالبا از این تکنولوژی استفاده میکنند. به عنوان مثال شرکت اپل اولین بار در سال 2014 ، محصولات خود را مجهز به NFC کرد. در سال های اخیر هم ، گوشیهای میانرده و پرچمدار اکثر شرکت های اندرویدی از این قابلیت بهره میبرند.
البته بهتر است برای بررسی اینکه دستگاه شما از انافسی پشتیبانی میکند یا خیر ، مشخصات فنی دستگاه خود را بر اساس کشور مدنظر چک نمایید ، زیرا برخی از شرکت ها با توجه به عدم استفاده از این قابلیت در کشور مقصد ، سیمپیچ NFC را حذف میکنند.
کارهایی که میتوان از طریق NFC انجام داد
بعد از آشنایی با نحوه عملکرد این مورد، حالا باید بدانید که چه کارهایی میتوان از طریق آن انجام داد:
انجام پرداختهای سریع
تقریبا در همه کشور های توسعه یافته ، خدمات سرویس های موبایلی مانند Google Pay ، Samsung Pay و App Pay که همگی از NFC بهره میبرند، دردسترس هستند. در این موارد پرداخت ها با نزدیک شدن گوشی به دستگاه کارتخوان ، در سریعترین زمان ممکن پرداخت انجام میشود و مبلغ از حساب کاربر کسر میشود.
این نوع پرداختها به دلیل سرعت زیاد در انجام عملیات ، مورد توجه غالب جامعه قرار گرفتهاند که به خوبی ویژگی مثبت تکنولوژی NFC را نمایش میدهند.
گیمینگ
برخی کنسولهای بازی مانند Nintendo برای اتصال به دیگر دستگاهها از چیپ انافسی استفاده میکنند. علت استفاده این شرکت از این فناوری در بازیهای فیزیکی خود، پایداری مناسب و سرعت بالای اتصال است.
انتقال اطلاعات
در سال 2011 گوگل با انتشار نسل چهارم اندروید ، قابلیت Beam را نیز معرفی کرد. کاربران با استفاده از قابلیت اندروید Beam میتوانستند اطلاعات را با سرعت مناسبی انتقال دهند. برای این کار کافی بود پشت دو تلفن همراه را به هم نزدیک کنند و از طریق قابلیت ذکر شده فایلها را منتقل کنند.
بعد از گذشت چند سال گوگل با معرفی “Nearby Share” اندروید Beam را کنار گذاشت. در قابلیت جدید انتقال فایلها از طریق Bluetooth و Wi-Fi Direct انجام میگرفت.
خانه هوشمند
تعدادی از پلتفرم های خانه هوشمند از تگ های NFC استفاده میکنند تا بتوانند به راحتی گجتها و دستگاههای مختلف را پیکربندی کنند.
اتصال سریع
باتوجه به سرعت پایین در اتصال بلوتوث و وایفای ، بسیاری از هندزفری ها و هدفونهای بیسیم ، NFC را جایگزین دو تکنولوژی قبلی کردهاند تا فرایند اتصال برای کاربر به سرعت انجام شود. همچنین دوربین های عکاسی برخی از شرکت ها، با NFC در زمان کمی به گوشی همراه فرد متصل میشوند و در مرحله بعدی است که اتصال Wifi-Direct برای انتقال فایل ها و تصاویر شکل میگیرد.
شارژ دستگاهها (در آینده)
یک قابلیت هیجان انگیز در این تکنولوژی امکان شارژ تلفن یا دیگر گجت هاست. البته از این قابلیت نمیتوان انتظار شارژ سریع تلفن همراه را انتظار داشت اما به هر حال برای دستگاه های کوچک بسیاز مناسب خواهد بود.
سخن پایانی
در این بخش سعی کردیم تا شما را با فناوری NFC در تلفن همراه و انواع گجتها و کاربرد های آن آشنا کنیم و به سوالات اصلی اکثر کاربران پاسخ دهیم. با توجه به ساختار NFC میتوان انتظار بیشتری از این تکنولوژی دوستداشتنی داشت تا قابلیت های بیشتری در اختیار ما قرار دهد.
اما به هر حال شما میتوانید از آن در زندگی روزمره خود استفاده نمایید و لذت ببرید. اگر در هر یک از قسمت های بیان شده نیاز به توضیح بیشتری دارید ، آن را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.