میانگین امتیاز ۴ نفر به این نوشته ۴.۵ از ۵ است.

رم DDR5 به عنوان نسل بعدی رم‌ها با سرعت بیشتر، مصرف بهینه‌تر و کارایی بهتر در ماه‌های اخیر عرضه شده است. معرفی نسل دوازدهم پردازنده‌های اینتل زمینه ورود رم‌های DDR5 به دستگاه های جدید بود. رم DDR5 جایگزین رم DDR4 خواهد شد و انتظار می‌رود با عملکرد بهتر خود، در زمان کمی به طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد.

تعدادی از شرکت‌های بزرگ تولیدکننده رم مانند Kingston ، Corsair و TeamGroup قصد تولید انبوه رم‌های DDR5 را دارند. در ادامه به بررسی بیشتر این رم میپردازیم.

برای استفاده از رم DDR5 به چه سخت افزاری نیاز خواهیم داشت؟

شاید شما هم علاقه‌مند به استفاده از این رم در کامپیوتر شخصی، لپ تاپ و یا حتی سرور خود باشید. رم‌های DDR5 تنها در دستگاه‌هایی که پردازنده و مادربرد آن از این نسل پشتیبانی می‌کند، قابل استفاده هستند.

مانند تمام پیشرفت‌های قبلی، پردازنده‌هایی که از رم DDR5 پشتیبانی می‌کنند، از رم‌ DDR4 نیز پشتیبانی می‌کنند. این مادربرد جدید است که با DDR4 سازگار نیست. به طور کلی مادربرد‌ها یا با رم‌های DDR5 سازگارند یا با DDR4 و از هر دو پشتیبانی نمی‌کنند.

دلیل این امر هم این است که نوع اسلات‌های رم بر اساس نسل آن از تعداد متفاوتی پین بهره می‌برد. در نتیجه استفاده یک رم DDR5 به جای DDR4 یا برعکس امکان پذیر نخواهد بود.

در پردازنده‌های AMD، پلتفرم‌های AMD AM5 از استاندارد DDR5 پشتیبانی خواهند کرد. همچنین پیش‌بینی می‌شود سری‌های ۷۰۰ و ۸۰۰ از مادربرد‌های AMD از این رم‌ها پشتیبانی کنند. آنچه مشخص است، محصولات AMD سازگار با رم‌های جدید تا سال ۲۰۲۲ عرضه نخواهند شد.

DDR5 ظرفیت‌های بالاتر را در دسترس قرار می‌دهد

با استفاده از رم DDR5 می‌توان ظرفیت بسیار بیشتری نسبت به DDR4 DIMM فعلی در دسترس داشت. ظرفیتی که نسل جدید رم‌ها پشتیبانی می‌کند، برابر با ۱۲۸ گیگابایت اعلام شده است. البته زمان زیادی طول خواهد کشید تا شاهد عرضه رم‌های DDR5 با ظرفیت ۱۲۸GB باشیم. این انتظار شاید تا پایان سال آینده نیز به پایان نرسد.

البته نکته قابل توجه این است که حتی با ورود این رم‌ها با ظرفیت بالا کاربردی برای کاربران عادی نخواهد داشت. زیرا قوی‌ترین کامپیوترهای شخصی حداکثر تا ۳۲ گیگابایت رم را پشتیبانی می‌کنند. انتظار می‌رود با عرضه نسل‌های جدید سرورها از جمله سرور HP با قابلیت پشتیبانی از رم‌های DDR5 ، رم ها با ظرفیت‌های بالا در دسترس قرار بگیرند.

رم DDR5 نسبت به نسل‌های قبلی بسیار سریع‌تر است

همه ما دنبال افزایش سرعت کامپیوتر خود هستیم. رم‌ DDR5 این خواسته شما را برآورده می‌کند و سرعت بالاتری نسبت به رم DDR4 در اختیار شما قرار می‌دهد. این رم سرعتی در حدود ۴۸۰۰ مگاهرتز یا بالاتر ارائه می‌کند. برخی شرکت‌ها در پی تولید رم DDR5 با فرکانسی در حدود ۸۴۰۰ مگاهرتز هستند که حتی با اورکلاک کردن رم های DDR4 نیز دست یابی به این عدد غیر ممکن است.

این سرعت در مقایسه با سرعت ۳۶۰۰ تا ۴۰۰۰ مگاهرتزی رم DDR4 بسیار قابل تحسین است، در حالی که به طور معمول از رم هایی با فرکانس ۲۶۶۶ مگاهرتز در کامپیوتر ها استفاده می‌شود. با همه این تفاسیر باید منتظر ماند تا محصولات جدید با فرکانس‌های کاری و سرعت بالا معرفی شوند.

رم DDR5 مصرف انرژی کمتری دارد

قرار است این رم به جای ولتاز ۱.۲ ولت، به صورت استاندارد با ۱.۱ ولت تولید شود. غالبا انتظار داریم با افزایش سرعت، ولتاژ نیز افزایش پیدا کند ، همانطور که کسانی که رم‌های خود را اورکلاک می‌کنند با افزایش ولتاژ مصرفی مواجه می‌شوند. با این حال سازندگان رم به دنبال تولید رم فوق سریع با مصرف انرژی پایین هستند.

شرکت SK Hynix در آوریل ۲۰۲۰ اعلام کرد قصد دارد رم‌های فوق‌العاده سریع DDR5-8400 را با ولتاژ ۱.۱ ولت توسعه دهد. در هر حال زمان دسترسی به این رم برای کاربران نامشخص است.

یکی دیگر از مزیت‌های این رم این است که تنظیم ولتاژ علاوه بر مدیریت در مادربرد، توسط خود ماژول نیز تنظیم می‌شود. همچنین این رم‌ها می‌توانند خطاهای رخ داده روی RAM را شناسایی و تصحیح کنند.

رم های DDR5 ارزش خرید دارند؟

تا این قسمت با ویژگی های جذاب این نوع رم ها آشنا شدید، حالا می‌خواهیم بررسی کنیم که چرا هنوز نباید به فکر تهیه رم DDR5 باشید.

۱. قیمت بسیار بالا

یکی از اصلی‌ترین دلایلی که باعث می‌شود نسل جدید رم‌ها را تهیه نکنید، گران بودن آن‌هاست. به عنوان مثال بازه قیمتی نسخه معمولی آن بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ دلار است (۷ تا ۱۰ میلیون تومان در زمان انتشار این پست) که چندین برابر DDR4 قیمت دارند. در سایت eBay بازه قیمتی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار برای این رم ها ذکر شده است.

۲. عدم عرضه نسخه‌های سریع

در حال حاضر نسخه‌های موجود در بازار تفاوت چندانی با نسل قبلی ندارند. طوری که به راحتی می‌توان با مقایسه قیمت و عملکرد در این دو نسل، از خرید رم های DDR5 صرف نظر کرد. البته در آینده با عرضه نسخه های پرسرعت تر و بالا رفتن ارزش خرید آن، با خیالی آسوده جایگزین نسخه قدیمی شود.

۳. محدود بودن عرضه

یکی دیگر از مشکلات فعلی DDR5 این است که به ندرت یافت می‌شود که این امر ناشی از کمبود تراشه‌ها در سطح جهان است. سازندگان نتوانسته‌اند به اندازه‌ای که نیاز بازار را تامین کند، DDR5 را تولید کنند که منجر به کمیاب شدن این حافظه‌های جدید شده است. دلیل دیگر را می‌توان خرید این محصولات در سطح گسترده و عرضه آن در بازار سیاه با قیمت بالا دانست.