میانگین امتیاز ۱ نفر به این نوشته ۵ از ۵ است.

Wifi یک ارتباط رادیویی است که از موج الکترومغناطیسی استفاده می کند و Lifi یک ارتباط نوری است که از نور برای انتقال داده ها استفاده می‌کند. لای فای به دلیل استفاده از نور که اختلال کمتری را تجربه می‌کند، در محیط هایی با تراکم بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. Lifi یک تکنیک ارتباطی نوری است درحالی که وای فای یک روش ارتباطی رادیویی است.

Wifi چیست و چطور کار می‌کند؟

وای فای (Wireless Fidelity) یک فناوری شبکه بی سیم است که کامپیوترها، دستگاه‌های همراه (تلفن همراه و دستبند هوشمند) و دیگر تجهیزات (پرینتر و دوربین ویدیویی) را به اینترنت متصل می‌کند. این فناوری به این دستگاه ها و دیگران اجازه می دهد که با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و یک شبکه را تشکیل دهند.

WiFi به دلیل اینکه کابل فیزیکی بین دستگاه و فرستنده ندارد، به طور گسترده ای استفاده می‌شود. وقتی جریان فرکانس رادیویی به آنتن اعمال می‌شود، یک میدان الکترومغناطیسی شکل گرفته که می‌تواند از طریق هر فضایی حرکت کند. WiFi یک نقطه دسترسی برای کاربران فراهم می‌کند تا به شبکه متصل شوند. این نقاط دسترسی می توانند از فاصله ۲۰ تا ۵۰ متری دسترسی پیدا کنند. ولی برای اتصال به نقطه دسترسی، کاربر باید یک آداپتور شبکه بی سیم روی دستگاه خود نصب کند.

نحوه کار Wifi

تفاوت فرکانس ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز در Wifi

وای فای از فرکانس‌های رادیویی یا موج‌هایی در اندازه گیگاهرتز استفاده می‌کند. سیگنال‌های WiFi از باندهای فرکانسی ۲.۴GHz و ۵GHz استفاده می‌کنند. دستگاه‌های دو باندی به شما اجازه می‌دهند تا فرکانسی که می‌خواهید برای شبکه WiFi خود استفاده کنید را انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: دیپ فیک چیست و چطور از آن استفاده کنیم؟

محدوده و پهنای باند هر طیف فرکانسی، آن ها را از یکدیگر متمایز می‌کند. با سرعت کمتر، باند ۲.۴ گیگاهرتز پوشش WiFi را به صورت گسترده تری ارائه می‌دهد. در مقابل، باند ۵ گیگاهرتز محدوده خدمات کوچکتری دارد و داده‌ها را با سرعت بیشتری ارسال می‌کند. هر باند فرکانسی WiFi شامل چندین کانال است که به دستگاه‌های ما اجازه می‌دهند دیتا را ارسال و دریافت کنند. این کانال‌های WiFi همچنین تداخل و همپوشانی بین دستگاه WiFi شما و دستگاه‌های دیگر را کاهش می‌دهند.

طیف رادیویی وای فای

طیف رادیویی بخشی از طیف الکترومغناطیسی است. فرکانس‌های این طیف از ۰ هرتز تا ۳۰۰۰ گیگاهرتز (۳ تراهرتز) متغیر است. امواج الکترومغناطیسی در این فرکانس، معمولا به نام امواج رادیویی شناخته می‌شوند و در فناوری مدرن به ویژه در ارتباطات تلفنی به طور گسترده‌ای استفاده می‌شوند. از طریق یک سازمان بین‌المللی به نام ITU، تولید و انتقال امواج رادیویی توسط مقررات ملی و بین‌المللی کنترل می‌شوند تا از تداخل کاربران جلوگیری شود.

مزایای وای فای

  • برای دسترسی به اینترنت از فاصله دور، کابل های بسیار طولانی و هزینه بری نیاز است. با استفاده از WiFi می‌توان به اینترنت دسترسی داشت و اتصال فیزیکی مستقیم به سرورها نیاز نیست.
  • کاربران می‌توانند از اتصالات WiFi تا فاصله ۵۰ متری از منبع بهره‌مند شوند زیرا امواج رادیویی قادرند از دیوارها عبور کنند.
  • افراد می‌توانند تا فاصله ۵۰ متری از مودم اصلی به WiFi دسترسی داشته باشند. این امر از طریق امواج رادیویی امکان‌پذیر است که این امواج می‌توانند از دیوارها عبور کنند.
  • راه اندازی وای فای به سادگی و از طریق یک مودم امکان پذیر است.

معایب وای فای

  • شبکه‌های WiFi بسیار ناامن هستند و عدم امنیت آن‌ها به دلیل برد بسیار بالای آن‌ها است که به دیگران اجازه دسترسی به شبکه را در فاصله ۲۰ تا ۵۰ متر می‌دهد. به این ترتیب، افراد دیگری می‌توانند در صورت حضور در محدوده‌ی شبکه، به آن متصل شوند.
  • اگر دستگاهی به شبکه متصل باشد، دیگران ممکن است به شبکه نفوذ کنند و تمام داده‌های خصوصی را بدست آورند.
  • یکی از معایب ارتباطات وای فای، ناپایداری سیگنال هاست. دلیل آن این است که فرکانس های رادیویی هنوز مستعد بسیاری از تداخل های خارجی هستند. این تداخل‌ها می‌توانند مشکلات متعددی را ایجاد کنند، از جمله سیگنال ضعیف، دریافت نامناسب و حتی از قطع ارتباط.
  • اتصالات Wifi کندتر از اتصالات سیمی هستند. اتصالات بی‌سیم معمولا سرعتی بین ۱ تا ۵۴ مگابیت بر ثانیه دارند، در حالی که اتصالات سیمی سرعتی بالغ بر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه یا بیشتر دارند.

Lifi چیست و چطور کار می‌کند؟

تکنولوژی ارتباطی LiFi از نور برای انتقال داده‌های بی‌سیم استفاده می‌کند. در این تکنولوژی، با استفاده از چراغ LED در سرعت بسیار بالا (یک میلیون بار در ثانیه) داده‌ها بین دو دستگاه به صورت بی‌سیم منتقل می‌شوند. این کار به گونه‌ای انجام می‌شود که چشم انسان تغییرات نوری را نمی‌تواند تشخیص دهد.

نحوه کار Lifi

نحوه کار Lifi

  1. لای فای از دو قسمت تشکیل شده است، یک قسمت ارسال کننده (LED) و یک قسمت دریافت کننده (سیلیکون فتودیود).
  2. LED به سرعت روشن و خاموش می‌شود که برای انتقال داده به صورت کد باینری، روش عالی ای محسوب می‌شود.
  3. روشن کردن یک LED به معنای ۱ است و خاموش کردن آن به معنای ۰ است.
  4. با استفاده از یک کنترلر، دیتاها و اطلاعاتی را که می‌خواهیم منتقل کنیم، با استفاده از کد باینری ۰ و ۱ ،برای LED ها کدگذاری می‌کنیم.

مزایای Lifi

  • سرعت: Lifi می‌تواند سرعتی تا ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه را فراهم کند.
  • امنیت: نور نمی‌تواند از دیوارها عبور کند، بنابراین اطلاعات نمی‌توانند توسط افراد غیرمجاز هک شوند و این یک لایه دیگر از امنیت را فراهم می‌کند.
  • آسیب کم: بر خلاف موج‌های رادیویی، اشعه نور برای انسان‌ها آسیب کمتری دارد.
  • بدون تداخل: پهنای باند طیف نوری، ۱۰۰۰ برابر طیف رادیویی است و بنابراین این طیف بدون ترافیک و بدون تداخل الکترومغناطیسی است.
  • بازدهی بیشتر: این تکنولوژی با استفاده از LED برای انتقال اطلاعات مصرف انرژی کل را کاهش می دهد.

معایب Lifi

  • نور نمی‌تواند از داخل اشیا عبور کند.
  • چالش مهمی که در برابر فناوری LiFi وجود دارد، این است که دستگاه دریافت کننده چگونه به فرستنده اطلاعات را برمیگرداند.
  • هزینه نصب سیستم‌های VLC بالا است.
  • منابع نور خارجی مثل خورشید و لامپ می‌توانند روی عملکرد دستگاه‌های Lifi تداخل ایجاد کنند.

مقایسه سرعت بین فناوری‌های مختلف

این جدول مقایسه بین فناوری LiFi در مقابل WiFi و دیگر فناوری ها را نشان می‌دهد.

مقایسه بین فناوری LiFi در مقابل WiFi و دیگر فناوری ها

بیشتر بخوانید: بهترین گزینه‌های خرید سرور HPE در سال ۲۰۲۳