فناوری 6G تکنولوژی جدیدی در حوزه ارتباطات بیسیم است که در آینده نزدیک به کار گرفته خواهد شد. این فناوری با بهرهگیری از طیف فرکانسی بیشتر و ارتباطات پایدارتر، قادر به ارائه سرعت بیشتر، تاخیر کمتر و پوشش گستردهتری نسبت به فناوری 5G است. همچنین، 6G به عنوان یک فناوری هوشمند، قابلیت ارائه خدمات مبتنی بر دادههای هوشمند را دارد و با بهرهگیری از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، بهبودهای قابل توجهی نسبت به 5G در این زمینهها دارد. در کل، 6G به کاربران کمک میکند تا به ارتباطات سریعتر، پایدارتر و کارآمدتر دست پیدا کنند.
تکنولوژی 6G میتواند شامل ویژگیهایی مانند سرعت دانلود بسیار بالا، تاخیر کم، پایداری و قابلیت اطمینان بیشتر، پوشش گستردهتر، استفاده از طیف فرکانسی وسیعتر، ارتباطات چندگانه بیشتر، قابلیت هوشمندی، بهبود صدا و تصویر و همچنین استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین میشود.
علاوه بر این، فناوری 6G میتواند در حوزههایی مانند سلامت، آموزش، خودروهای هوشمند، واقعیت مجازی، بیماریشناسی، برقراری ارتباط با فضانوردان در فضا و غیره نیز مورد استفاده قرار گیرد.
اگرچه تکنولوژی شبکه 6G هنوز در مراحل ابتدایی تحقیق و توسعه است و نیاز به بررسیهای بیشتری دارد، اما انتظار میرود که این فناوری پتانسیلهای بسیاری را برای آینده فناوری و ارتباطات ارائه دهد.
تفاوت فناوری 6G و 5G
مواردی که میتوان در مورد تفاوتهای 6G و 5G ذکر کرد، به طور خلاصه شامل موارد زیر خواهند شد.
برای بررسی رقیقتر باید منتظر ماند تا شبکه 6G در دسترس قرار بگیرد.
- سرعت ارتباطی: تکنولوژی 6G با سرعت ارتباطی بسیار بالاتری نسبت به 5G عمل میکند.
- پایداری ارتباطی: شبکه 6G با ارتباط پایدارتری نسبت به 5G عمل میکند.
- تاخیر: تاخیر در ارتباطات 6G بسیار کمتر از 5G است.
- پوشش: فناوری 6G پوشش گستردهتری نسبت به 5G دارد.
- استفاده از طیف فرکانسی: 6G از طیف فرکانسی وسیعتری نسبت به نسل قبل خود استفاده میکند.
- هوشمندی: تکنولوژی 6G با قابلیت هوشمندی بیشتری نسبت به 5G عمل میکند.
- ارتباطات چندگانه: 6G به ارتباطات چندگانه بیشتری قابلیت ارائه میدهد.
- استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین: فناوری 6G در استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین پیشرفتهایی نسبت به 5G دارد.
بررسی اختراع محقق ایرانی برای رسیدن به تکنولوژی 6G
محمد سمیعزاده نیکو، محقق دانشگاه لوزان و موسسه فناور زوریخ در کشور سوئیس، به کمک تیم خود موفق به اختراع قطعه جدید الکترونیکی برای جانشینی ترانزیستور و دیود شد که میتوانند در سرعتهای بالا به کار گرفته شوند. او از طریق آزمایشهای مختلف نشان داده است که قطعه الکترونیکی جدید او قابلیت انتقال 100 گیگابیت بر ثانیه را در فرکانس تراهرتز دارد که این 10 برابر قابلیت مخابرات 5G کنونی است.
سوال یورونیوز: تفاوت اینترنت نسل ششم و اینترنت نسل پنجم از نظر سرعت چقدر است و اینکه چرا برای دستیافتن به این تکنولوژی به قطعه الکترونیکی جدیدی نیاز داریم؟ با قطعه جدیدی که ساختهاید چطور میتوان به فناوری 6G دست پیدا کرد؟
محمد سمیعزاده نیکو: “تکنولوژی 6G (یا همان نسل ششم شبکه) که قرار است در حدود سال 2030 شروع به فعالیت کند، میتواند تا حدود 10 برابر سریعتر از نسل قبلی خود یعنی 5G باشد. به لطف این سرعت زیاد میتوان بستری را برای ایجاد شهرهای هوشمند و توسعه فناوریهای جدیدی مثل ماشین خودران، دنیای واقعیت مجازی و خانههای هوشمند (Smart Home) فراهم کرد که در نهایت به زندگی ما در آیندهای نزدیک، شکل خواهند داد.
اما اساسیترین مشکل در علم الکترونیک این است که قطعاتی مثل ترانزیستور نمیتوانند سرعت زیادی را مانند تکنولوژی جدید در اختیار ما بگذارند. این قطعه در واقع محصول جدیدی است ما روی آن تحقیق کردهایم. الکترونیک Meta Device با بیس کار و عملکرد کاملا متفاوت نسبت به ترانزیستور قدیمی است. در واقع ما به جابه جایی الکترونها متکی نیستیم، بلکه برهم کنش الکترو مغناطیس را مدیریت میکنیم که باعث سرعت بسیار بالاتری نسبت به نسخه قبلی میشود.
وی افزود: سوئیچ جدید الکترونیکی به ما قابلیت کنترل سیگنال های سریع را میدهد. به عنوان مثال اگر یک سیگنال با نوسان 1000 میلیارد بار در ثانیه را در نظر داشته باشیم، میتوانیم این سیگنال را در زمانهای بسیار کم روشن و خاموش کنیم که این مورد سبب تولید یک رشته کد 0 و 1 میشود که در واقع پایه مخابرات دیجیتال است. سرعت بالا در اینجا سبب میشود بتوانیم حجم بسیار زیادی از دیتاها را در مدت زمان بسیار کم انتقال دهیم و این چیزی است که در مخابرات نسل 6 نیاز داریم.”
محمد سمیع زاده نیکو در مصاحبه با یورونیوز در ارتباط با سوال «اکثر شرکتهای بزرگ همانند Huawei و Apple در حال توسعه برای دسترسی به شبکه 6G هستند. تکنولوژی شما چه ویژگی برتری نسبت به رقبهای خود دارد؟» پاسخ داد:
“موردی که کمپانی هایی مانند هواوی، اپل و اریکسون دربارهی فناوری 6G بررسی میکنند، قالبا بهرهگیری از مواد جدید نیمه هادی است. به این معنی که همان ترانزیستور را به جای اینکه روی سیلیکون پیاده کنند، روی مواد دیگری پیادهسازی میکنند تا به عملکرد بالاتری دست بیابند. اما چیزی که ما عرضه کردیم یک قطعه الکترونیکی جدید است که میتواند در هر نیمه هادیای ساخته شود. بنابراین اگر روی سیلیکون متمرکز باشیم که از نظر هزینهها مقرون به صرفه است، میتوان به سرعت به تکنولوژی 6G دست پیدا کرد و اگر آن را روی مواد نیمههادی جدید پیاده سازی کنیم، میتوانیم حتی سرعتهای بالاتری را هم داشته باشیم که برای نسلهای بعدی مورد استفاده قرار بگیرد.”
یورونیوز: شایعاتی مطرح شده است که اثر منفی اینترنت 5G بر طبیعت را به دلیل افزایش بازه فرکانس بیان میکند. این موضوع در رابطه با اینترنت 6G چگونه خواهد بود؟ آیا ممکن است روی محیط زیست تاثیر مخربی داشت باشد؟
محمد سمیعزاده، مخترع قطعه مرتبط با نسل ششم شبکه اینترنت: “تا به حال تاثیر منفی محیط زیستی جدی برای شبکه 5G ثابت نشده است، اما نکته جالب در ارتباط با اینترنت نسل 6 این است که امواج فوق پرسرعتی که در این مخابرات استفاده میشود، قابلیت نفوذ به درون بافتها را ندارند. به عنوان مثال در ارتباط با انسان، تنها میتوانند حدود 0/1 میلیمتر به پوست نفوذ کنند که احتمال اثر آنها را بر بافت و اندام داخلی بسیار پایین میآورد، اما بررسیهای دقیقتری برای اطمینان کامل سلامت این تکنولوژی انجام خواهد شد.”
خبرگزاری euronews: فرایند تولید انبوه قطعه ساخته شده شما چگونه خواهد بود و چه پیشنیازهایی را به همراه خواهد داشت؟
محمد سمیعزاده نیکو میگوید: “یکی از ویژگیهای مهم قطعه جدید که باعث کاربردی بودن آن میشود این است که بدون پیشنیاز خاصی با فرایندهای متداول صنعت نیمههادی قابل ساخت است. پیشبینی میکنیم که این قطعه هم به صورت مستقل و هم در مدار مجتمعها مورد استفاده قرار میگیرد.”
منبع: یورونیوز
بیشتر بخوانید: با ویندوز 12 آشنا شوید